Zoom uygulaması, merkezi San Jose, Kaliforniya’da bulunan bir A.B.D. uzaktan konferans hizmetleri veren şirketin bir programıdır.
Koronavirüs salgını nedeniyle evden çalışmak veya evden eğitime katılmak zorunda kalan milyonlarca insan ve öğrenci, video konferans programlarına olan talebin bir hayli artmasına yol açtı. Bu uygulamaların başında gelen Zoom uygulaması; çevrimiçi toplantıları, sohbetleri ve mobil işbirliğini birleştiren bir uzaktan konferans hizmeti sunuyor. Çin asıllı ABD vatandaşı Eric Yuan tarafından 9 yıl önce kurulan bu şirket, o tarihten beri çeşitli iş ve eğitim toplantıları için kullanılmaya devam ediliyor. 2015 yılında Zoom’da düzenlenen konferanslara katılan kişi sayısı 40 milyona ulaşırken, şirket geçtiğimiz yıl halka arz edildi ve piyasaya değeri 16 milyar dolara kadar yükseldi.
KULLANICI SAYISI VE GİZLİLİK ENDİŞELERİ ARTIYOR
Koronavirüs salgını nedeniyle evden çalışmak veya evden eğitime katılmak zorunda olan insanlar, bir anda Zoom’un kullanıcı sayısının katlanarak artmasına yol açtı. Ancak bu durum, bazı gizlilik endişelerini de beraberinde getirmiyor değil.
Zoom uygulamasını inceleyen teknoloji uzmanları, uygulamanın içerisine yerleştirilmiş Facebook kodlarını saptadı. Bu durum, kullanıcı verilerinin Facebook ile paylaşıldığı iddialarını gün yüzüne çıkardı. Ardından Zoom uygulaması, gelen tepkiler üzerine bu konuda güncelleme yaparak Facebook kodlarını kaldırdığını bildirdi.
Ayrıca Kuzey Amerika’dan yapılan bazı Zoom çağrılarının, Çin üzerinden yönlendirildiği ortaya çıktı. Zoom her ne kadar bunu sunucuları yormamak için yaptığını söylese de birçok ülkenin Çin’e güvenmemesi, uygulamanın itibarını yeniden sarstı.
Diğer yandan New York’ta bulunan yetkililer, şehirdeki uzaktan eğitimler için Zoom uygulamasının kullanımına izin verilmeyeceğini açıkladı.