Menü
içinde , ,

Dünya Bir Anaokuluna Mı Döndü?

Dünya Anaokulu

Geçen gün Özgür MUMCU’nun tweetini okuyunca aklıma bu yazıyı kaleme almak geldi. Özgür MUMCU ne demişti ? “Dev bir anaokulu gibi oldu gezegen: Ellerini yıka, arkadaşının yüzüne öksürme, büyüklerine iyi davran, arkadaşına yardım et…”

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TEMEL EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’nün OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİ PROGRAMI’nı inceledim. Günümüzde kendimizi yeniden anaokulunda mıyız diye sormamıza yol açacak OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİNİN TEMEL İLKELERİni gördüm. Sırayla salgın döneminde olması gerekenler ile karşılaştırmalı bakalım isterseniz.

  1. “Okul öncesi eğitimi çocuğun gereksinimlerine ve bireysel farklılıklarına uygun olmalıdır.”
    Salgın öncesi ve salgın sırasında eğitim bireyin gereksinimlerine ve bireysel farklılıklarına uygun olmalıdır. Çalışana ayrı, yaşlıya ayrı, çocuklara ve gençlere ayrı olmalıdır.
  2. “Okul öncesi eğitimi çocuğun motor, sosyal ve duygusal, dil ve bilişsel gelişimini desteklemeli, özbakım becerilerini kazandırmalı ve onu ilkokula hazırlamalıdır.”
    Salgın öncesi ve salgın sırasında eğitim bireyin psikososyal, ruhsal ve bedensel gelişimi ve sağlığını desteklemeli, ÖZBAKIM BECERİLERİni kazandırmalı ve onu hastalık durumuna ve sonrasına hazırlamalıdır.
  3. “Okul öncesi eğitimi kurumlarında çocukların gereksinimlerini karşılamak amacıyla demokratik eğitim anlayışına uygun öğrenme ortamları hazırlanmalıdır.”
    Salgın öncesi ve salgın sırasında TV, Radyo, İnternet siteleri ve Sosyal medyada bireylerin gereksinimlerini karşılamak amacıyla demokratik eğitim anlayışına uygun öğrenme ortamları hazırlanmalıdır. Ör: EBA, Uzaktan Eğitim Kurumları gibi
  4. “Etkinlikler düzenlenirken çocukların ilgi ve gereksinimlerinin yanı sıra çevrenin ve okulun olanakları da göz önünde bulundurulmalıdır.”
    Etkinlikler düzenlenirken bireylerin ilgi ve gereksinimlerinin yanı sıra Ev ortamının veya karantina olanakları da göz önünde bulundurulmalıdır. Örneğin her eve park getirme şansımız yok ama kanepeler üstünde zıplayarak bir oyun alanı oluşturabiliriz. Veya ünlü Serbest kayakçı Andri Ragettli gibi karantina günlerinde evin sınırlarını epey zorlayarak bir parkur oluşturması.*
    * https://www.hurriyet.com.tr/video/serbest-kayakci-andri-ragettli-evde-sinirlari-zorladi-41476433
  5. “Eğitim sürecinde çocuğun bildiklerinden başlanmalı ve deneyerek öğrenmesine olanak tanınmalıdır.”
    Salgın öncesi ve salgın sırasında eğitim sürecinde bireylerin yanlış bildikleri saptanmalı ve uzman kişilerce eğitime tabi tutulmalıdır.
  6. “Çocukların Türkçeyi doğru ve güzel konuşmalarına gereken önem verilmelidir.”
    Buna diyecek bir şey yok açıkçası, zor düzelir ellam 😀
  7. “Okul öncesi dönemde verilen eğitim ile çocukların sevgi, saygı, iş birliği, sorumluluk, hoşgörü, yardımlaşma, dayanışma ve paylaşma gibi duygu ve davranışları geliştirilmelidir.”
    Salgın öncesi ve salgın sırasında verilen eğitim ile bireylerin sevgi, saygı, iş birliği, sorumluluk, hoşgörü, yardımlaşma, dayanışma ve paylaşma gibi duygu ve davranışları geliştirilmelidir. Bu çok zor, etrafımız COVİDİOT ve CORONA PARANOYASI olanlarla dolu.
  8. “Eğitim, çocuğun kendine saygı ve güven duymasını sağlamalı; ona öz denetim kazandırmalıdır.”
    Salgın öncesi ve salgın sırasında eğitim, bireyin kendine saygı ve güven duymasını sağlamalı; ona öz denetim kazandırmalıdır. Başkalarının hayatını tehlikeye atacak davranışlardan kaçınmalıdır.
  9. “Oyun bu yaş grubundaki çocuklar için en uygun öğrenme yöntemidir. Bütün etkinlikler oyun temelli düzenlenmelidir.”
    YAPTIRIM veya CEZA bu yaş grubundaki bireyler için en uygun öğrenme yöntemidir. Bütün etkinlikler YAPTIRIM veya CEZA temelli düzenlenmelidir.
  10. “Çocuklarla iletişimde, onların kişiliğini zedeleyici şekilde davranılmamalı, baskı ve kısıtlamalara yer verilmemelidir.”
    Bireylerle ve yaşlılarla iletişimde, onların kişiliğini zedeleyici şekilde davranılmamalı, FAKAT kısıtlamalara yer verilmelidir.
  11. “Çocukların bağımsız davranışlar geliştirmesi desteklenmeli, yardıma gereksinim duyduklarında yetişkin desteği, rehberliği ve yetişkinin güven verici yakınlığı sağlanmalıdır.”
    Yetişkinlerin bağımsız davranışlar geliştirmesi engellenmeli, yardıma gereksinim duyduklarında DEVLET desteği, SAĞLIK rehberliği ve DEVLETİN güven verici yakınlığı sağlanmalıdır.
  12. “Çocukların kendilerinin ve başkalarının duygularını fark etmesi desteklenmelidir.”
    Bireylerin kendilerinin ve başkalarının duygularını fark etmesi desteklenmelidir. Acılar paylaşılmalı, mutluluklar bulaşıcı hale getirilmelidir.
  13. “Çocukların hayal güçleri, yaratıcı ve eleştirel düşünme becerileri, iletişim kurma ve duygularını anlatabilme davranışları geliştirilmelidir.”
    Bireylerin salgını önlemede kullanabileceği hayal güçleri, yaratıcı ve eleştirel düşünme becerileri, iletişim kurma ve duygularını anlatabilme davranışları geliştirilmelidir. Üç boyutlu yazıcılardan veya asetatlardan siperlik üretimi, çöp poşetinden tek kullanımlık önlük yapımı gibi.
  14. “Programlar hazırlanırken aile ve içinde bulunulan çevrenin özellikleri dikkate alınmalıdır.”
    Salgın öncesi ve salgın sırasında eğitim programı hazırlanırken alanıda gerçek uzmanlar bulunmalı, kafa karıştırıcı hurafe yayan şarlatanlara müsaade edilmemelidir.
  15. “Eğitim sürecine çocuğun ve ailenin etkin katılımı sağlanmalıdır.”
    Salgın öncesi ve salgın sırasında eğitime tüm bireylerin (çalışan, memur, genç, yaşlı, çocuk) etkin katılımı sağlanmalıdır.
  16. “Okul öncesi eğitimin süreçleriyle rehberlik hizmetleri bütünleştirilmelidir.”
    Salgın öncesi ve salgın sırasındaki eğitim süreçleri ile psikolojik destek hizmetleri bütünleştirilmelidir. Toplumun yaşlı bireyleri görüntülü aramalarla takip edilmeli, maddi ve manevi ihtiyaçları karşılanmalıdır.
  17. “Çocuğun gelişimi ve okul öncesi eğitimi programı düzenli olarak değerlendirilmelidir.”
    Salgın öncesi ve salgın sırasında bireyin gelişimi ve sürece uyumu düzenli olarak değerlendirilmelidir.
  18. “Değerlendirme sonuçları çocukların, öğretmenin ve programın geliştirilmesi amacıyla etkin olarak kullanılmalıdır.”
    Değerlendirme sonuçları bireyin, toplumun ve programın geliştirilmesi amacıyla etkin olarak kullanılmalıdır.

    Sağlıcakla Kalın.

Yanıtla

Exit mobile version