➡️ Disleksi aslında Özgül Öğrenme Güçlüğü diye adlandırılan bozukluğun bir alt türüdür. 1-7 Kasım arası Disleksi Farkındalık Haftası olarak bilinmektedir.
➡️ Özgül öğrenme güçlüğü: Çocuğun yaşına, zekasına ve sosyokültürel özelliklerine göre akademik olarak beklenenin oldukca altında performans göstermesidir.
🌜Disleksi (okuma alanında),
🌜Disgrafi (yazma alanında)
🌜Diskalkuli (matematik alanında) olmak üzere 3 tipi vardır.
Tek bir alanda olabileceği gibi karma şekilde de görülebilir.
Belirtiler okul öncesi dönemde kendini gösterebildiği gibi daha çok okul döneminde belirginleşir.
Sıklıkla
🌜harfleri tanımada güçlük,
🌜okumayı öğrenmede güçlük,
🌜yavaş okuma,
🌜harf atlama,
🌜harfleri yanlış okuma,
🌜hece türetme,
🌜hece eksiltme,
🌜satır atlama,
🌜harfleri tersten yazma,
🌜imla hataları,
🌜dört işlemde güçlük,
🌜sağ-sol karıştırma,
🌜görsel-motor algıda gerilik gibi belirtiler görülür.
Olguların bir çoğunda aynı zamanda dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu eşlik edebilir. Tanı için klinik değerlendirmenin yanı sıra zeka testi, özgül öğrenme güçlüğü bataryası, öğretmen ve ebeveyn formları da yardımcı olur. Tedavi de en uygun yaklaşım eğitsel tedavidir. Okul eğitiminden farklı olarak bireysel egitim desteği gerekmektedir.
Aile ve öğretmenlere yönelik psikoeğitimle çocuğun motivasyonel olarak desteklenmesi oldukça önemlidir. Tanı almamış Özgül öğrenme Güçlüğü olan çocuklar normal zekaya sahip oldukları halde neden arkadaşlarının gerisinde olduğunu sorgulayabilirler. Bu durum çocukta özgüven eksikliği ve ileri dönemde depresyon gibi problemlere neden olabilir.
👉Eğer çocuğunuz nedenini anlayamadığınız akademik zorluklar yaşıyorsa cocuk psikiyatri uzmanına başvurarak destek alabilirsiniz.
Uzm. Dr. Hilal Tuğba KILIÇ
Çocuk ve Ergen Psikiyatristi
www.hilaltugbakilic.com.tr