içinde

Koruma Tedaviden Üstündür !

Küresel Salgına dönüşen ve özellikle ileri yaştaki insanlarımızı tehdit eden Coronavirus enfeksiyonun en önemli korunma yöntemi HASTALIĞA YAKALANMAMAKTIR. Bu nedenle Halk Sağlığı biliminin temel mottosunu tekrar hatırlatmak istedim, “Koruma her daim tedaviden üstündür”. Hastalığa hiç yakalanmamak en güçlü tedavidir. Bu nedenle tedbirlerimizi almalı ve kendimizi korumalıyız. Peki bu tedbirler neler olabilir?

Türk toplumu olarak sıcak kanlılığımızdan ötürü dokunarak veya temas ederek iletişim kurmayı çok severiz. Bu özellikle bizim gibi toplumlar için ayrıca bir risk oluşturmaktadır. Sosyal mesafenin korunması bu yüzden birinci önceliğimiz olmalı. Örneğin; çalışırken, yolculuk yaparken, alışveriş yaparken veya toplu taşımayı kullanırken diğer insanlar ile aramıza 1-2 metre mesafe koymalıyız. Tokalaşma, Öpüşme vb yakın temas gerektiren iletişim yollarından biraz uzak durmamız gerekiyor.

İkinci olarak güncel çalışmalarda Coronavirus’un günlerce metal, plastik vb. yüzeylerde yaşayabildiği göz önüne alınmalıdır. Sürekli temas ederek yaşayan canlılar olarak, hayatımızın büyük çoğunluğunu neredeyse ellerimizle idame etmekteyiz. Virüsle temas etme olasılığımız çok yüksek, FAKAT bunu en az 20 saniye kuralına uygun olarak sabunla yıkayarak aşabiliriz. Elimizi yıkama şansımız sürekli olamıyorsa, yanımızda kolonya veya dezenfektan taşımamız tedbir açısından önemlidir.

Üçüncü olarak küresel salgının ülkemizde yaygın hale gelmesi halinde, ailemizi ve kendimizi korumamız adına Kişisel hijyenimize daha fazla özen göstermeliyiz. Özellikle sağlık çalışanları, evleri içinde bir pandemi planı oluşturmalıdır. Evinizdeki bir odayı sadece dışarıda giydiğiniz elbiseler için ayırabilirsiniz. Bu elbiseleride mümkün mertebe her gün yıkamak, korunma açısından önem arz etmektedir.

Dördüncü olarak dengeli ve sağlıklı beslenmeliyiz. Gıda açısından her ne kadar nüfusumuza yetecek potansiyelimiz olsa da, dengeli ve sağlıklı beslenmek bağışıklık sistemizi ayakta tutmak için çok önemlidir. Geçen gün İngiltere’de bir sağlık çalışanın nöbet sonrasında taze yiyecek bulamadığını ağlayarak anlattığı videoyu izledim. Birimizin sağlığı hepimizin sağlığı demek. O yüzden aşırıya kaçmadan herkes kendi ihtiyacı doğrultusunda tüketim yapmalı ve toplumun tüm kesimini düşünerek hareket etmeliyiz.

Panik anlarında, infial yaratan durumlarda içgüdüsel olarak başkasını düşünmekten çok kendini ve çevresini koruma eğilimi var insanoğlunun.

Sakin düşünüp, akılcı kararlarla hareket etmeliyiz.

Tekrar hatırlatmakta fayda görüyorum.

Koruma tedaviden üstündür !!!

Bu gönderi bizim güzel ve kolay başvuru formu ile oluşturuldu. Gönderinizi oluşturun!

Ne düşünüyorsun?

Bir yanıt yazın

GIPHY App Key not set. Please check settings