içinde ,

Bitcoin Nedir? Bitcoin’in Sahibi Kimdir? Blokzinciri Nedir?

Bitcoin’in Fiyatını Kim Belirliyor? Bitcoin Güvenli Midir?

Blokzinciri teknolojisini kullanan, tamamen dijital bir para birimi olarak hayatımıza giren, ödeme sistemi ve merkezi olmayan bir mutabakat ağına BİTCOİN denir. Bu sistem üzerinde, kullanıcılar birbirlerine herhangi bir aracı olmadan doğrudan transferler yapabilmektedir. Yapılan transferler merkezi olmayan dağınık bir kayıt ve mutabakat sistemine kaydedilmektedir. Bu kayıt ve mutabakat sistemine Blokzinciri (Blockchain) adı verilmektedir. Bitcoin ağı üzerinde transfer edilen değer birimi Bitcoin (BTC) olarak isimlendirilmektedir. “Bitcoin” Blokzincirinin şifreli (kriptolu) yapısı nedeniyle “kriptopara” olarak da tanımlanmaktadır. Fiziksel olarak kullanılmaz, tamamen dijital olarak üretilip, eşler arası ağ üzerinden transfer edilmektedir.

Bitcoin’in Sahibi Kimdir?

Bitcoin 2008 yılında Satoshi Nakamoto rumuzlu bir kişi ya da ekibin yayınladığı doküman ile hayata geçen, sahibi ve merkezi olmayan, aracısız bir ödeme aracı ve para birimidir. Herhangi bir kurum ya da kuruluşa bağlı değildir. Temsilciliği ya da bayileri yoktur. Herkesin kullanımına açık bir teknolojidir ve isteyen herkes herhangi bir engelleme ya da kısıtlama olmadan ağa katılabilir, cüzdandan cüzdanda herhangi bir aracıya gerek olmadan transfer yapabilir, Bitcoin blokzincirini cihazında barındırabilir.

Blokzinciri (Blockchain) Nedir?

Blokzinciri, Bitcoin ve benzeri diğer kriptoparaların güvenilir bir şekilde transfer edilmesine imkan sağlayan işlem kayıtlarının saklanmasında kullanılan şifrelenmiş, dağınık, birbirine bağlı ve sürekli büyüyen bir veritabanıdır. Bu veritabanının dağınık, merkezi olmayan yapısı, veritabanının tekel kontrolüne geçmesine engel olur. Blokzinciri, eşler arası ağ ile bir cihazdan diğer cihaza doğrudan bağlıdır ve sayede sürekli güncelliğini korur. Verilerin bir daha değiştirilemeyecek ve silinmeyecek şekilde kayıt altına alınarak bir zincir halkası gibi birbirine bağlı olduğu blokzinciri, eklenen her blokla birlikte büyümeye devam eder…

Bitcoin’in Fiyatını Kim Belirliyor?

Bitcoin’in değeri tamamen arz talep ilişkisi ile belirlenir. BtcTurk ve benzeri kriptopara alım satım platformları, alıcı ve satıcıların emirlerini birbiri ile eşleştiren yazılımları aracılarıdır. Kullanıcıların yaptığı alım ve satım işlemlerini fiyat ve piyasa bilgileri olarak yayınlayan kriptopara alım satım platformları birbirine ya da bir merkeze bağlı değildir. Her platform üzerinde Bitcoin fiyatı bağımsız olarak oluşur. Kullanıcıların alım satım platformları arasında yaptığı alım satım işlemleri kriptopara alım satım platformlarında fiyatların birbirine yakın olmasına zemin hazırlar.

Bitcoin’e Yatırım Yapmalı Mıyım?

Bitcoin fiyatları bilinen birçok yatırım aracına göre son derece hızlı değişmektedir. Bu durum fırsatlar oluşturduğu gibi riskler de barındırmaktadır. Bitcoin’in bir sahibi ya da merkezi olmadığı için cüzdanınızdaki Bitcoin transferleri ve yatırımınızı cüzdanınızda saklarken herhangi bir sorunla karşılaşırsanız, sorununuza çözüm bulamayabilirsiniz. Bitcoin alış / satış işlemlerinde ve yatırımlarında ihtiyatlı davranılmasını tavsiye ederiz.

Bitcoin Güvenli Midir?

Blokzincirinin hem anonim hem de şeffaf yapısı sayesinde ilk Bitcoin transferinden itibaren tüm işlemlerin kayıtlarına ulaşabilmek mümkündür. Bitcoin cüzdanları açık kaynaklıdır ve geliştiricilerin katkısına ve denetimine açıktır. Günümüze kadar binlerce bağımsız güvenlik uzmanı tarafından kontrol edilen Bitcoin’in temel teknolojisi ile ilgili geçmişte oluşan problemler hızlıca giderilmiştir. Fakat unutmamak gerekir ki hem blokzinciri teknolojisinin hem de Bitcoin’in geliştirme süreci devam etmektedir.

Kullanıcılar üçüncü parti Bitcoin hizmet sağlayıcıları aracılığı ile alış/satış, yatırım ya da transfer işlemleri yaparken dikkatli olmalıdır. Geçmişte bazı hizmet sağlayıcıları, kullanıcılarını hırsızlık, sistemlere izinsiz girişler ve doğrudan dolandırıcılık ile mağdur etmiştir. Hizmet sağlayıcılara para gönderirken ya da yatırım yaparken dikkatli davranılmalıdır.

Kendi Bitcoin cüzdanınızı kullanırken cüzdanınızın şifresini, özel anahtarlarını ve cüzdan dosyalarını koruma sorumluluğu tamamen kullanıcıdadır. Bitcoin transferlerinin geri çevrilemez olduğunu da hatırlatmak isteriz.

Bu gönderi bizim güzel ve kolay başvuru formu ile oluşturuldu. Gönderinizi oluşturun!

Ne düşünüyorsun?

Yazar Sor Ona

Bir yanıt yazın

GIPHY App Key not set. Please check settings