içinde ,

Sınav Kaygısı

Çocuk ve Ergen Psikiyatirsti Uzman Dr. Hilal Tuğba KILIÇ

🌺Sınav tarihlerinin yeniden düzenlenmesi ile öğrencilerde panik havası oluşmaya başladı. Umarım bu geçici şok evresi biran önce atlatılır ve öğrenciler hedefledikleri doğrultusunda rutin çalışmalarına geri dönebilir🤷‍♀️

🌺 Bugün biraz sinav kaygisindan bahsetmek istiyorum. Sınav kaygısı yaklaşan bir sınavın olası sonuçlarının olumsuz olarak yorumlanması sonucu gelişen duygusal davranışsal ya da fizyolojik tepkilerdir.

🌺 Öğrencilerin çoğu çeşitli yoğunlukta sınav kaygısı yaşar. Kaygı eğer dozunda ise öğrenci üzerinde sınavı önemsemek ve motive olmak gibi olumlu etkilerinin olmasını bekleriz.

🌺 Fakat yoğun sınav kaygısı varlığında öğrenilen bilgi etkin kullanamaz ve olmasından korktuğumuz sınavdan başarısız olma sonucunun gerçekleşmesine sebep olabilir.

🌺Sınav kaygısı ile başetmede etkin ders çalışma yöntemlerinin öğrenilmesi, plan program yapma gibi teknikler elbette çok önemlidir.

🌺Fakat sorunun ana kaynağına inilmeden yani sınav sonucuyla ilgili olumsuz düşünceler çözümlenmeden bu durumla başetmek oldukça zordur.

🌺‘Sınavda başarısız olursam hayatım berbat olur’, ‘Ne kadar çalışsamda başarılı olamam’, ‘Ya sınav günü hastalanırsam’ gibi düşünceler olumsuz düşüncelere örnek verilebilir.

🌺Bu düşünceler geldiğinde kendimizi endişeli hissederiz. Hatta endişe çok yoğun olduğunda çarpıntı, titreme, terleme gibi bedensel belirtiler eşlik edebilir. Ve sonucunda ders çalışmayı bırakırız.

🌺Duygu düşünce ve davranışlarımız arasındaki bu ilişkiyi bilirsek kaygı ile başetmede en önemli adımı atmış oluruz.

🌺Unutmayalım, iyi düşünmek her zaman daha iyi hissettirir,
İyi hissettiğimizde ise hedefimize ulaşmada en etkili davranışı sergilemek çok daha kolay olacaktır.

🌺Tüm öğrencilere bu zorlu süreçte başarılar dilerim

 

#izmirçocukpsikiyatrisi
#sinavkaygisi #yks2020 #lgs2020 #dikkateksikligi #anksiyete #cocukergenruhsagligi #sinavpsikolojisi

Ne düşünüyorsun?

Bir yanıt yazın

GIPHY App Key not set. Please check settings